Reisverslag Tsjechie - Augustus 2010 - Sonja Roessingh

05-11-2010

VAKANTIE 2010 FLOWREIZEN PENSION VALENTINO BEDRICHOF TSJECHIE
 

Donderdag 05-08-2010.
]We moesten om 07.40 in utrecht zijn, dus vroeg op! Nadat we in Eindhoven en Maastricht nog wat mensen op hadden gehaald, stapten we in Aken over op minibusjes, die onze eigen reisleiding bestuurde. We gingen overnachten in Erfurd, in de voormalige DDR. Het was een Etap-hotel, dat leek veel op een Formule 1 hotel. ’s Avonds aten we bij Mc Donalds, waarna we Erfurt in gingen en iets dronken bij Eiscafe “Venezia”.

Vrijdag 06-08-2010.
We gingen de reis voortzetten met onderweg een ontbijt. Ongeveer 13.30 uur kwamen we aan bij ons hotel in Bedrichov. Na een groet van de eigenaar van het pension en zijn vrouw (Peter en Catharina), Ze hadden ook een zoontje van 10 maanden: Tobias, die we pas later zagen, gingen we buiten lunchen en brachten de spullen naar onze kamers. We gingen wandelen, maar dat duurde niet lang, want het begon te regenen. Het eten was: soep, aardappels en een wienerschnitzel en na, een ijsje. Daarna was er een vrije avond.

Zaterdag 07-08-2010.
We reden naar Liberec om winkels te kijken en geld op te nemen. ’s Middags gingen we naar De Hortus Botanicus (Plantentuin), want het regende nog al. Terug in Bedrichov dronken we in wat in een cafeetje. Daar stond de TV aan en zagen dat er een overstroming was, maar 30 km bij ons vandaan, in het dal. Wij zaten in de bergen. Na het eten: soep, kip met rijst met mosterd/creme saus, gingen we naar de sauna.

Zondag 08-08-2010.
We reden naar Bozkov om druipsteengrotten te bezoeken. Een gids, liet ons via een Nederlandstalig bandje de uitleg horen. ’s Middags gingen we bowlen. De maaltijd was een speciaal Tsjechisch recept: kippensoep met rijst en als hoofdgerecht vlees in zuurkoolsaus met brood en na apfelstrudel. De barkeeper: Honza was jarig en we hebben voor hem gezongen. ’s Avonds was er een gezellig kampvuur.

Maandag 09-08-2010.
We gingen we naar een klimparcours en deden drie onderdelen: lopen over een touwenbrug, via een touwennet naar de andere kant komen en op een koord staan en via loshangende touwen, die vast zaten aan een koord boven je, naar de overkant bewegen. De afsluiter was een ritje op de kabelbaan en daarna, een picknick. Verder gingen we naar een berg met uitkijkpunt: De Jestet. Om dat het regende gingen we met de cabinebaan en dronken we wat in het restaurant. We kwamen ook weer terug met de gondel. In de winter is dit namelijk een skigebied. We aten: soep, hamburgers en gebakken aardappels met salade en ’s avonds was er geen speciaal programma.

Dinsdag 10-08-2010.
Naar het Boheemsparadijs, een natuurgebied met bos en rotspartijen, om te wandelen. We picknickten boven op een platte rots. Na afloop gingen we naar een typisch Tsjechisch cafeetje om wat te drinken. Het eten bestond uit zuurkoolsoep, erg lekker en spaghetti milaanse saus en geraspte kaas. ‘s Avonds was er weer een kampvuur.

Woensdag 11-08-2010.
Dit was een rustdag. We stonden een uurtje later op. In de ochtend kon je rodelen met een wagentje op een rodelbaan of 's middags karten op een overdekte kartbaan in Liberec of allebei. Het was die dag heel mooi weer. Na afloop hebben we nog een uurtje gewinkeld. ‘s Avonds kon je eventueel naar de kroeg.

Donderdag 12-08-2010.
 We gingen naar Praag. De busjes werden bij Winkelcentrum Cherny Most geparkeerd en daar nemen we de Metro. We begonnen onze route op het wenzelplatz, waar ook de Praagse Lente in 1968 was. We liepen via een poort een straatje in, waar we tijd kregen om te winkelen en wat uit kwam op een plein waar de kerk met de klokken is. We gingen over de Karlsbrug naar de Praagse Burcht en de st Vitus kathedraal. De regen maakte een eind aan deze dag en pakten de metro terug naar de busjes. Na het eten: bloemkoolsoep, aardappels en stukjes avocado, konden we weer naar de sauna.

Vrijdag 13-08-2010.
We reden naar het Drie landenpunt: Tsjechië -polen- Duitsland. We zagen de gebieden, waar de overstroming was. ‘s Middags gingen we zwemmen in Liberec. Er waren glijbanen en bubbelbaden. De avondmaaltijd was: goulashsoep, aardappels en sla. ‘s Avonds gingen we naar de Disco. De dames uit onze groep kregen een gratis drankje: Mohito, een mix van drankjes, ook wodka. Ik had een verzoekplaat aangevraagd maar achteraf was dat niet nodig, want later werd er goed gedraaid door de discjockey. Het was erg leuk.

Zaterdag 14-08-2010.
Onze laatste dag kregen we een rondleiding door Bierbrouwerij Svijani Er was ook een souvenirswinkeltje. Terug in het pension hadden we lunch. Die middag gingen we mountainbiken door het bos. De barkeeper van ons pension ging ook mee, heel gaaf! De laatste maaltijd bestond uit kipsaus waarin je brood kon dopen en het toetje was perziken en bramen op sap. De hoteleigenaar en zijn gezin kreeg een klok, die we bij de bierbrouwerij hebben gekocht. Onze reisleiders kregen ook en presentje. Er waren nog toespraakjes over de vakantie. Verder pakten we onze koffers en tassen in, zodat we de volgende ochtend vroeg konden vertrekken.

Zondag 15-08-2010.
We vertrokken 9.45 uur en kochten nog wat voor onderweg. We reden via een klein stukje polen naar Duitsland en gingen weer in Erfurt overnachten. We aten bij Mc Donalds en gingen in het centrum iets drinken. We liepen langs een openluchttheatershow, waar we wat van konden zien.

Maandag 16-08-2010.
We reden alleen maar, met af en toe een stop. In Aken namen we afscheid van twee reisleiders. Professionele chauffeurs brachten ons naar de opstapplaatsen. In utrecht nam ik afscheid. Het was een leuke vakantie. Sonja.