Reisverslag Hongarije, door Sonja Roessingh

15-10-2015

Vrijdag 24-07-2015.

Om 7.30 uur moest ik in Utrecht zijn. Het was even stressen, want de trein die ik had uitgezocht, scheen niet te rijden. Dan maar de eerst volgende, een half uur later. Er was wel het risico, dat ik te laat zou komen, maar ik heb opgebeld en ik was nog wel op tijd. We stonden deze dag veel in de file, maar we hadden lol. We aten bij wegrestaurant: Wurtenburg: patat en een broodje kipburger en iets fris. Ik had cola. We kwamen pas 10.30 uur bij het Ibis Budgethotel in Regensburg aan. Ik had een kamer met Inge.

Zaterdag 25-07-2015.

We moesten 8.00 uur aan het ontbijt zijn en een uur later vertrokken we. Het begon te bliksemen en te regenen. We reden via Oostenrijk en Slovenië naar Hongarije. Ik kreeg een kamer me Inge op nummer 104. Na de bagage daar gebracht te hebben gingen we eten: aardappelsoep met paprika en wortels en hoofdgerecht: aardappelreepjes met hete paprika, kip en sla. Het toetje was keuze uit twee soorten gebak.

Zondag 26-07-2015.

‘s Ochtends om 9.00 uur ontbijt, en in de middag naar het Balatonmeer voor een boottocht en na afloop zijn we even de stad ( Keszthelly) in geweest. Terug ging ik even in het bubbelbad, een zwembadje in het hotel en in het zwembadje in de tuin daar. Elke dag kon je kiezen uit twee menu’s. Ik at soep met stukjes kip of bloemkool, varkensvlees en patat. Als toetje had ik meloen. In de avond maakten we een wandeling, door Zalakaros, naar een markt en naar de kermis. We gingen in de zweefmolen. Het was zo’n oude kermis.

Maandag 27-07-2015.

We gingen zwemmen in een groot zwembad met verschillende soorten zwembaden, van een zwavelbad tot een golfslagbad. Er waren ook zwembaden met glijbanen, zowel buiten als binnen en het water had een lekkere temperatuur. Het eten was een soort broccolisoep, een soort kapsalon met koolsalade erbij en weer de keuze tussen watermeloen en gebak. ‘s Avonds was er niet echt een programma. Je kon zelf wat gaan doen.

Dinsdag 28-07-2015.

We gingen naar Boedapest, dat was twee uur rijden dus we gingen al om 7.00 uur al aan het ontbijt. In de ochtend bekeken we alle gebouwen en kerken en het paleis van de vroegere koning in het gedeelte: Boeda. met onze lunch kwamen er veel duiven langs. ’s Middags gingen we naar het gedeelte Pest, daar gingen een markthal in, rondkijken en souvenirs kopen. Om 15.30 vertrokken we weer, om op tijd te zijn voor het avond eten. Dat was deze keer koude perzik of abrikoossoep en ik had rijst en kip gevuld met asperges en  meloen na en ballen met kokos en chocola. ‘s Avonds was er niet veel bijzonders.

Woensdag 29-07-2015.

In de ochtend maakten we gebruik van de sauna’s, het bubbelbad en het zwembadje in de tuin van het hotel. Na de lunch gingen we met een treintje, op luchtbanden, door Zalakaros rijden. We aten Chinese (zoete) tomatensoep, gestoofd vlees met noedels en wittekoolsalade en als toetje rijstepap met stukjes meloen. In de avond gingen we naar de kermis. We zijn in de zweefmolen, een andere molen en in het reuzenrad geweest.

Donderdag 30-07-2015.

Milou was jarig, daar zongen we voor. Deze ochtend gingen we naar de Tesco, een grote supermarkt en naar het postkantoor. Na de lunch zijn we naar een Hongaarse Boerderij geweest in Razpuszta, waar we geiten, konijnen enz. konden aaien. In een van die hokken was een jong hertje. Je kon een ritje maken met een huifkar daarna keken we met zijn allen naar een paardenshow. Iets anders dan verwacht maar wel leuk. Na afloop kon iedereen een rondje rijden op een paart zonder zadel. Op die boerderij kregen we Hongaarse  hapjes en limonade. Weer in het hotel, ging ik nog even in het bubbelbad. Deze avond at ik een soort groentesoep, rood van kleur, rijst met kip, en als toetje trakteerde Milou op een wafel met aardbijen en slagroom en daarna kon iedereen nog een gewoon toetje nemen: meloenstukjes In de avond kon iedereen wat voor zich zelf doen.

Vrijdag 31-07-2015.

We gingen in Sumeg een oud fort bezichtigen en sommige kamers waren ingericht als museum, je kon ook zien hoe die deegrollen werden gemaakt, met kaneel of met nootjes of met kokos. Aan het einde van de middag gingen we naar een demonstratie van ridders. Ze zaten op paarden. Eerst lieten ze het pijl en boogschieten zien, daarna het vechten en verdedigen met zwaarden. Na afloop gingen we daar ook eten: goulash soep en witte kool met azijn, een stuk polenta, een gestoomde aardappel en een kippenbout. Het toetje was een stuk, iets wat op ketekoek lijkt.

Zaterdag 01-08-2015.

We zouden naar de druipsteengrotten gaan en daar met een bootje varen, maar een van de busjes ging stuk, toen kon het niet door gaan. Gelukkig was het mooi weer, dus we konden gaan zonnen en zwemmen bij het Hotel. Aan het einde van de middag gingen we naar het marktje om souvenirs te kopen en werden we op een ijsje getrakteerd. De maaltijd was: groentesoep met kip, patat en een varkensschnitzel en na stukjes gemengd fruit. In de avond gingen we wat drinken op een terrasje, vlakbij het marktje in Zalakaros.

Zondag 02-08-2015.

Deze laatste dag pakten we in de ochtend alvast onze koffers en zochten de spullen bij elkaar. In de middag kon je kiezen tussen midgetgolf, massage, fietsen of niets doen. Ik koos voor fietsen, om nog meer te zien van Hongarije. We reden over fietspaden en onverharde landweggetjes, waarbij wij over het rechter wielenspoor fietsten, Het andere spoor was voor fietsers van de andere kant. Veel ervan  liepen dood en voor fietsers was er weinig aangegeven. Weer terug, ben ik nog even in het bubbelbad geweest, in de sauna en buiten in het tuinzwembad. De laatste maaltijd was, groentesoep, maar zonder kip. Er was varkensvlees met stukjes paprika en rode saus en koolsalade en als toetje waren er stukjes taart en gemengd fruit. Na het eten ging er een groepje een ijsje eten bij de markt en naar de kermis.

Maandag 03-08-2015.

We moesten vroeg op en na het ontbijt kon je jouw tas of koffer  halen en naar het busje brengen. Omdat de kapotte bus, van wegen het weekend, nog niet gemaakt was, kregen we een Hongaarse leenbus mee voor de terugweg. We hadden nog een nacht in het Ibis budgethotel in Neurenberg, Duitsland. Daar in de buurt gingen uit eten bij de Tensen Lowens. Een restaurant. Ik had een zweincordonbleu met patat en sla en notenijs na. Die avond werd er niet zoveel bijzonders gedaan.

Dinsdag 04-08-2015.

We gingen 8.00 uur ontbijten om snel weer te vertrekken. Toen we voor de lunch gingen picknicken, begon het te regenen en even later goot het. Dat bleef een tijdje zo, maar weer terug in Nederland was het mooi weer. Vanaf Eindhoven, ging het klompbusje naar Apeldoorn, (Geen officiële opstapplaats) om daar wat mensen af te zetten en het Hongaarse busje reed met ons er in naar Utrecht. Daar aangekomen, ben ik meteen op de trein gestapt, omdat er weer treinen uitvielen. Arie heeft me vanaf Station Den Haag Moerwijk afgehaald en thuisgebracht. Het was een mooie indrukwekkende vakantie. Sonja Roessingh.