Het Coronavirus (archief)

31-07-2020

Het Coronavirus en Flow Reizen: wat moet je weten?  
 

Belangrijke update 9-7-2020: Vanaf vrijdag 10 juli staan de winter- en lentereizen van 2020-2021 op onze website en kan er weer geboekt worden!

Natuurlijk heb je ook vragen over het boeken van een Flow winter- of lentereis:

  • Kan dit wel?
  • Is het veilig?
  • Hoe werkt de voucher?
  • Wat gebeurd er als de winterreizen ook niet doorgaan?

Lees het persbericht van 9-7-2020 voor de belangrijkste zaken betreffende het boeken van een winter- of lentereis en/of kijk het filmpje met de uitleg van Richard.

Belangrijk update 19-6-2020: wij annuleren alle zomerreizen van deze zomer!
Lees meer hierover op ons nieuwsbericht van vrijdag 19 juni 2020: https://flowreizen.nl/flownieuws/persbericht-annulering-zomerseizoen-2020 of
Bekijk het filmpje met het nieuwsbericht van vrijdag 19 juni 2020: Filmpje!

Wat is Coronavirus? (Bron RIVM)
Van Coronavirussen kunnen mensen en dieren infecties aan de longen en luchtwegen krijgen. Er zijn verschillende soorten coronavirussen. Meestal zorgen deze virussen voor relatief milde klachten, zoals verkoudheid in de winter en vroege lente. Kijk hier een verhelderend filmpje over het Coronavirus en wat je er zelf tegen kunt doen: klik op deze link voor het filmpje.

Waar vind ik betrouwbare informatie over het Coronavirus?
Op de website van de ANVR is voor consumenten een zeer duidelijke FAQ geplaatst met veel gestelde vragen over het Coronavirus. Klik op de link voor deze vragen: www.anvr.nl/archief/overzicht.aspx?tag=Corona-virus

Op de website van de RIVM kun je alles lezen over de oorzaak, de behandeling en de status in Europa. Ga dus voor uitgebreide en de meest recente informatie naar: www.rivm.nl/coronavirus

Op de website van de RIVM kun je de actuele reisadviezen per land vinden: www.nederlandwereldwijd.nl/landen

Hoe gaat Flow Reizen hier mee om?
Wij annuleren alle zomerreizen van 2020! Alle getroffen reizigers hebben hier bericht van gekregen. Lees meer hierover op ons nieuwsbericht van dinsdag 19 juni 2020: https://flowreizen.nl/flownieuws/persbericht-annulering-zomerseizoen-2020

In het persbericht van 2 juni én filmpje van 2 juni hebben we aangegeven dat een belangrijke voorwaarde is dat er flinke veranderingen zouden komen. Die zijn er niet. Ondanks dat de grenzen open gaan en we steeds meer mogen, is het virus niet weg en lopen we nog steeds veel risico met onze doelgroep. In minibusjes verplaatsen kan momenteel niet (maximaal 4 à 5 personen per busje), touringcars kan ook niet (maximaal 15 personen), hotels kunnen niet garanderen dat iedereen een eigen kamer en eigen sanitair krijgt, enz. En onze begeleiders moeten vooral geen verpleger of politie zijn. Jouw veiligheid, je gezondheid en ieders plezier staat voorop en dat is niet haalbaar. Vandaar dat alle zomerreizen van 2020 zijn geannuleerd.

Om duidelijkheid en eenduidigheid te verschaffen houden wij ons aan het beleid van de ANVR, SGR, Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en buitenlandse regeringsbesluiten. Deze organisaties werken zeer nauw samen en zij zijn leidend hierin. Zo kunnen wij beslissingen nemen die zijn gebaseerd op feiten en overheidsbeleid en gelden voor alle reizigers dezelfde afspraken.

Wat gebeurt er nu de reis door het virus geannuleerd is?

  1. Iedereen waarvan de reis wordt geannuleerd krijgt binnen 1 week een persoonlijke mail
  2. Binnen 2 weken ontvangen jullie je persoonlijke corona reisvoucher. In je persoonlijke mail staat uitgelegd hoe die werkt en wat je moet doen. Wat je in ieder geval moet weten, is dat je volgend jaar altijd je voucher kan inleveren en recht hebt op teruggave van je betaalde reissom
  3. Om onze administratie helemaal kloppend te krijgen, moeten wij jouw factuur van de reis crediteren. Deze creditfactuur kan je binnen 2 weken terugvinden op jouw persoonlijke inlogpagina. Let op, er staat een min bedrag op deze factuur, je hoeft dus niets meer te betalen.

Wat is een Corona Voucher?
De Corona Voucher is in het leven geroepen door de SGR in samenwerking met de ANVR en de Overheid om te voorkomen dat reisorganisaties in financieel zwaar weer komen. Deze mag tot 31 december 2020 worden uitgegeven. Door op deze link te klikken, kom je op de website van de SGR met een goede uitleg en lees je meer over de voorwaarden waaraan de voucher moet voldoen. Daar kun je ook terecht voor de veelgestelde vragen over de Coronavoucher.

Consumentenbond
De Consumentenbond staat volledig achter het uitgeven van de Corona Voucher door reisorganisaties die bij de ANVR en SGR zijn aangesloten. Lees het artikel: www.consumentenbond.nl/reisverzekering/reisvouchers-bij-annulering-door-coronavirus

Kan ik niet gewoon mijn geld terugkrijgen?
Dat kan, daar heb je wettelijk gezien recht op. Door de uitzonderlijke situatie waarin we op dit moment zitten kunnen wij echter niet binnen de normaal geldende wettelijke termijn van 14 dagen overgaan tot terugbetaling van jouw betaalde reissom. Dit is in overeenstemming met ANVR en SGR. Wij moeten namelijk op dit moment onze cash-flow op orde houden om aan onze betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Terugbetalingen kunnen wij daarom pas doen tussen oktober 2020 en mei 2021.

Hiervoor heeft de ANVR in overleg met de SGR en de overheid de zogenaamde Coronavoucher in het leven geroepen. Door deze te accepteren help jij Flow Reizen om te overleven. Standaard geven wij daarom alle reizigers een voucher omdat deze SGR-dekking heeft, dus ben je nooit je geld kwijt. Deze voucher kan je ook later bij ons inwisselen voor geld, in de tussentijd loop je dan geen risico.

Wil je de voucher niet, dan kan je dat aangeven en maken wij een notitie dat jij je geld terug wil. Zoals gezegd moet je dan wachten tot ergens tussen oktober 2020 en mei 2021. Gaan wij in tussentijd onverhoopt failliet dan ben je je geld kwijt.

Ons advies is dus akkoord te gaan met de voucher. Als je voor volgend jaar weer een reis wil boeken, lever je je voucher op dat moment in. Kan je in het aanbod van volgend jaar geen geschikte reis vinden of wil je toch liever een jaartje overslaan dan kan je op dat moment alsnog je geld terugvragen.

Wij hopen op jullie begrip en medewerking in deze, zodat wij hopelijk nog jarenlang mooie reizen voor jullie kunnen organiseren.Hoe lang is de voucher geldig?
Wij mogen de voucher tot 31 december 2020 uitgeven en de geldigheid van de voucher is maximaal 1 jaar na uitgifte. Binnen dat jaar moet je de voucher inzetten, daarna valt de voucher niet meer onder SGR dekking. Je hoeft er niet voor te kiezen om nog deze zomer een reis te boeken, de voucher kan ook gebruikt worden voor alle winter- en lentereizen én de zomerreizen van 2020 en 2021. De datum van uitgifte dient op de voucher te worden vermeld evenals de einddatum (SGR-voorwaarden). De datum van uitgifte moet plaatsvinden binnen 14 dagen na annulering van de reis. 

Voorbeeld
Een reis die op 1 juni 2020 zou vertrekken wordt op 1 mei geannuleerd.
De uitgiftedatum vd voucher moet voor 14 mei 2020 zijn.
Derhalve een geldigheid tot 14 mei 2021.
Dit betekent dat je tót 14 mei 2021 de voucher kan inzetten door een nieuwe reis te boeken in 2020 of 2021.

Indien je volgend jaar geen reis wil boeken of omdat er geen geschikte reis bij zit, dan krijg je alsnog je geld terug.

Gaat de Reünie in november 2020 door?
Nee, alle zomerreizen zijn geannuleerd dus een Reünie heeft geen zin.

<< Naar het overzicht

Heb je een vraag of wil je ook een brochure van Flow Reizen ontvangen? Klik op onderstaande button

Neem contact op met Flow Reizen