Huttentocht vs Wandelreis

07-10-2020

Al vele jaren organiseert Flow Reizen avontuurlijke huttentochten. Dit zijn erg mooie reizen, maar ook reizen met een hoger risico dan de meeste andere reizen die Flow Reizen aanbiedt vanwege de wisselende weersomstandigheden, wandelen over smalle, steile en rotsachtige bergpaden, vermoeidheid, een beperkte bereikbaarheid van de hulpdiensten, etc.

Een huttentocht is de zwaarste reis die wij hebben en daarom hebben wij nu ook een ‘minder zware’ wandelreis in de bergen waarmee je mooie dagtochten kunt maken vanuit je comfortabele hotel.  

Weet je niet zeker welke reis het beste bij je past?

Hieronder hebben we kort samengevat wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen een huttentocht en een wandelreis.

Kijk ook onderstaand filmpje waarin dit wordt uitgelegd!

Huttentocht algemeen
De huttentocht is geschikt voor de reizigers die een zeer goede conditie hebben en veel ervaring hebben in het wandelen in de bergen op moeilijke, rotsachtige en steile paden. Evenwicht, doorzettingsvermogen, zeer goede fysieke en mentale gesteldheid zijn erg belangrijk. Je houdt van een uitdaging en vindt het heerlijk om in eenvoudige berghutten te overnachten.

Wandelreis algemeen
De wandelreis is geschikt voor reizigers die een goede fysieke en mentale conditie hebben en ervaring hebben in het wandelen op bergachtig terrein. Wil je mooie dagtochten lopen in de bergen, genieten van de natuur en wil je ook iets meer luxe en rust, dan is deze reis geschikt voor jou.

De belangrijkste verschillen
(klik op de tabel om deze te vergroten)

De belangrijkste overeenkomsten
(klik op de tabel om deze te vergroten)

Verschil rugzak Huttentocht vs Wandelreis

Extra tips voor de huttentocht en wandelreis

Conditie
Zoals al eerder vermeld, is het heel belangrijk dat je voor deze reizen over een goede wandelconditie beschikt. Je moet meerdere uren achter elkaar in de bergen kunnen wandelen. Om te zorgen dat je conditie in orde is, kan je ter voorbereiding thuis al regelmatig gaan wandelen. Zorg er dan voor dat je meerdere uren wandelt, anders heeft het weinig nut om te oefenen. Je kan dit ook opbouwen. Bijvoorbeeld de eerste keer 1 uur wandelen, de volgende keer 1,5 uur, daarna 2 en zo tot het liefst minimaal 4 uur. Oefen het liefst met een rugzak, waar tussen de 5 en de 10 kilo aan gewicht in zit. Tijdens de huttentocht zullen we 6 tot 8 uur onderweg zijn en in ieder geval regelmatig pauzeren, minimaal elke 2 uur.

Bergschoenen
Voor deze reis is het noodzakelijk dat je beschikt over goede bergschoenen met een goed profiel. Het is verstandig (voor je eigen reisplezier) om hier niet op te bezuinigen. Voor een deskundig advies kan je terecht bij de betere buitensportwinkels, zoals bijv. Bever, Intersport en de Decathlon. Voor deze reis raden we schoenen in de categorie B of B/C aan. Zorg dat je deze schoenen goed inloopt. Niet ingelopen schoenen geven veel pijnlijke blaren! Goede sokken zijn uiteraard ook belangrijk.

Wandelstokken
Veel mensen vinden het fijn om met wandelstokken te wandelen. Deze kunnen helpen wanneer je snel last hebt van je enkels, knieën of heupen, of ter ondersteuning van je balans. Deze stokken zijn dus niet noodzakelijk, maar wel erg handig. Mocht je de aanschaf van wandelstokken overwegen, koop er dan altijd 2. 1 Stok heeft in de meeste gevallen geen zin.

Kleding
Het is belangrijk om over goede kleding te beschikken! Je krijgt voor aanvang van de reis een paklijst voor wat je zeker mee moet nemen.
In dit stukje geven we je alvast wat tips:

  • Zorg dat je altijd een goede, degelijke wind- en waterdichte jas en broek mee hebt. Deze bieden bescherming bij slecht weer. Gore Tex kleding is duur in aanschaf, maar erg geschikt en zeer duurzaam.
  • Het is handig om gebruik te maken van wol of synthetische kleding en liever geen katoen. Katoen houdt vocht vast en droogt langzaam. Synthetische kleding, bijvoorbeeld een thermoshirt of een fleece, zorgt er voor dat vocht (zweet) wordt afgevoerd. Daarnaast droogt het snel als het nat wordt en weegt het bijna niks. Géén spijkerbroek!
  • Je kan beter meerdere dunne laagjes dragen in plaats van 1 dikke laag. Hierdoor kan je meer variëren bij verschillende weertypes en activiteiten.

Paklijst voor de huttentocht

Wisselende weersomstandigheden

In de bergen heb je te maken met snel wisselende weersomstandigheden. Warm en zonnig weer kan zeer snel omslaan naar koud weer en onweer. Het gebeurt regelmatig dat er in augustus en september al een laag sneeuw valt. Het is dus zeer belangrijk dat je goede kleding en schoenen hebt zodat je hier goed op voorbereid bent. 
Door in laagjes te werken met je kleding kun je meer variëren bij verschillende weertypes en activiteiten.

Snel wisselende weersomstandigheden in de bergen

Berghutten en slaapzalen

Tijdens de huttentocht verblijf je in sfeervolle, maar eenvoudige berghutten en deel je de slaapzalen met meerdere mensen (zie onderstaande foto). Dit is een unieke ervaring en hoort bij de charme van de Huttentocht!

Enkele regels en tips:
- Bergschoenen mogen niet naar binnen. Deze trek je uit voordat je naar binnen gaat en berg je op in het schoenenhok. Daarom neem je eigen slippers, sandalen of sloffen mee tijdens de huttentocht
- Een eigen lakenzak meenemen is verplicht! Je slaapt in de lakenzak vanwege de hygiëne. De berghut zorgt voor dekens en een kussen
- Ná 22.00 is het stil in de berghut omdat iedereen vroeg gaat slapen om weer fit te zijn voor de volgende dag
- Neem voldoende contant geld mee. In de meeste berghutten is het niet mogelijk om met de pinpas te betalen   
- Oordopjes tegen de 'snurkers' en een oogmaskertje tegen het licht in de slaapzaal zijn aan te raden

Overnachten in eenvoudige sfeervolle berghutten

Berghutten en slaapzalen

Toelichting

  1. Uitleg wandel categorieën (2 + 3) – (bron: www.idtravel.nl)

Categorie 2: beetje/af en toe moeilijk.
Wandeltocht op wat meer geaccidenteerd terrein. Etappes in zowel vlak als heuvelachtig gebied. Rustige stijgingen en afdalingen met bijzondere uitzichtpunten. Met een normale conditie en enige wandel ervaring echter goed te doen zonder noemenswaardige moeilijkheden.

Categorie 3: moeilijk.
Wandeltocht met hogere moeilijkheidsgraad, deels in hooggebergte. Soms zijn de wandelingen ook langer dan 6 uur, zodat een goed uithoudingsvermogen gevraagd wordt. Je voelt je zeker op dat niveau, houdt van sportieve uitdaging en bent fit genoeg. Je bent Trittsicher en hebt geen last van evenwichtsstoornissen. Je houdt van sportieve uitdaging en bent fit/gezond genoeg. Je bent in het dagelijks leven actief op sportgebied en kunt jouw krachten goed indelen.

  1. Let op: Ben je nog niet eerder met een huttentocht mee geweest? Vanwege de zwaarte en het verhoogde risico van de huttentocht, moet je eerst met een wandelreis óf buitensportreis van Flow Reizen mee zijn geweest en geschikt worden bevonden door onze begeleiders.
     
  2. Eigen Risico Verklaring: Met een Eigen Risico Verklaring wil Flow Reizen alle deelnemers én ouders/begeleiders bewust maken van de risico’s en de zwaarte van de huttentocht. Wij willen er zeker van zijn dat de deelnemer een huttentocht aankan en een doordachte keuze maakt. Download hieronder de Eigen Risico Verklaring.
<< Naar het overzicht

Heb je een vraag of wil je ook een brochure van Flow Reizen ontvangen? Klik op onderstaande button

Neem contact op met Flow Reizen