Flow Reizen achtergrond informatie: wat is PGB?

19-12-2019

Sinds januari 2015 werken we met de nieuwe zorgwet. Het gaat hier om de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit heeft voor veel mensen gevolgen gehad voor bijvoorbeeld hun PGB-toekenning en de uitbetaling daarvan. Ook bij Flow Reizen proberen we dit voor jou, reiziger met PGB, goed te regelen, zodat je ook in de toekomst zorgeloos met ons op vakantie kan. 

Heb je een PGB-zorgovereenkomst nodig? 

Je kan de overeenkomst voor de WLZ hier downloaden.
Je kan de overeenkomst voor de WMO hier downloaden.

Heb je al een PGB en wil je deze inzetten voor jouw begeleide vakantie? Lees dan dit artikel hoe dit stap voor stap in zijn werk gaat.

Wat is PGB?
Met een Persoonsgebonden Budget (PGB) kunnen mensen die, door een beperking, zorg nodig hebben, zelf zorg inkopen. Het PGB is opgedeeld in 4 wetten/categorieën:

 • Wet Maatschappelijke ondersteuning, afgekort WMO via de gemeente, SVB beoordeelt zorgovereenkomst.
 • Wet Langdurige Zorg, afgekort WLZ, via het zorgkantoor, zorgkantoor beoordeelt zorgovereenkomst
 • Zorgverzekeraarswet
 • Jeugdwet.

Voor vakanties met Flow Reizen zijn de WMO en de WLZ (voorheen AWBZ) van toepassing. Uitbetaling van het PGB gebeurd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Klik hier voor meer informatie over de wetten voor zorg en ondersteuning.

Kunnen de begeleide reizen van Flow Reizen bekostigd worden uit het PGB?
Ja, dat kan. Je kan het PGB inzetten voor de vergoeding van de begeleidingskosten tijdens jouw vakantie. Echter Flow Reizen kan geen uitsluitsel geven over de toekenning.
Flow Reizen is een erkende zorginstelling en staat geregistreerd in het AGB-Register. Beschik je over een PGB, dan kun je begeleidingskosten en/of de kosten voor kort verblijf uit je PGB betalen.

Hoe werkt de aanvraag PGB?

 1. Voor een PGB declaratie dien je een ‘Model zorgovereenkomst met een zorginstelling’ in te vullen en naar ons te sturen. Geef hierbij aan of het gaat om een PGB via de WMO (gemeente) of de WLZ (zorgkantoor).
 2. Wij vullen de ontbrekende gegevens in, zoals urenverantwoording en ondersteunen dit met een begeleidingsplan.
 3. De begeleidingskosten en kosten voor kort verblijf worden gespecificeerd op je factuur. Deze bedragen verschillen per bestemming en kan je tevens terugvinden op de website (bij de reis van jouw keuze).
 4. Je bent als budgethouder zelf verantwoordelijk voor de juistheid van je zorgovereenkomst. Flow Reizen levert daarvoor de juiste gegevens aan, maar als budgethouder geef je zelf bij de SVB of het zorgkantoor aan welke zorg je inkoopt. Ons begeleidingsplan is daar ondersteunend in.

Om te zorgen dat het verwerken van een zorgovereenkomst zo goed mogelijk verloopt, heeft Flow Reizen de volgende acties ondernomen:

 1. Sinds 1 juli 2016 wordt op alle facturen de Begeleidingskosten én de kosten voor Kort Verblijf vermeld.
 2. Wij hebben een zorgbeschrijving en begeleidingsplan, waaruit blijkt welke begeleiding we leveren.
 3. Op de zorgovereenkomst vullen wij sinds 1 maart 2016 een urenverantwoording in.

Wat doe je als je zorgovereenkomst niet wordt goedgekeurd door de SVB of het zorgkantoor?
Wij hebben ervaren dat er verschillende inzichten zijn bij de SVB, gemeenten en de zorgkantoren. Soms worden gelijke gevallen, verschillend geïnterpreteerd.
Vraag goed na, waarom iets afgekeurd wordt. Bij de SVB / gemeenten verschillen de toekenningen, omdat ze meer vrijheid hebben in het toepassen van de regels. Bij de zorgkantoren is er een standaard lijst met de vergoedingen. Flow Reizen kan hier niet in bemiddelen, omdat zorgkantoren alleen met de cliënten overleggen en nooit met zorginstellingen. Je mag ons natuurlijk wel altijd om raad vragen.

Tip: wordt lid van een belangenvereniging zoals Per Saldo of Uw Budget
Mocht je tegen een muur van bureaucratie lopen en lukt het niet om de PGB-aanvraag af te ronden, ondanks alle inspanningen, dan kun je een belangenvereniging inschakelen. Zij komen op voor PGB-houders en hebben rechtstreekse contact met alle zorgkantoren, gemeenten en de SVB. Deze verenigingen beschikken over speciale teams die  voor jou in actie komen. In de praktijk opent dit nog wel eens een goed gesloten deur! Meestal vragen belangenverenigingen een ledenvergoeding. Over deze belangenverenigingen lees je meer op hun websites www.pgb.nl & www.uwbudget.nl.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel, neem gerust contact met ons op!

Onderstaand filmpje geeft ook nog een uitleg over het PGB. Dit filmpje van de SVB (Sociale Verzekeringsbank) legt in het kort uit hoe de WMO werkt.

<< Naar het overzicht

Heb je een vraag of wil je ook een brochure van Flow Reizen ontvangen? Klik op onderstaande button

Neem contact op met Flow Reizen