Annulering reizen tot 29 juli 2020

02-06-2020

Beste reizigers, ouders en begeleiders,

Zoals beloofd komen wij vandaag met belangrijk nieuws omtrent de zomerreizen. De afgelopen week hebben wij de tijd genomen om de Internationale Richtlijnen Reizen van de Europese Unie te analyseren. Daarnaast hebben we intensief vergaderd met de ANVR, Het ANVR platform Aangepaste Vakanties, met onze touroperators en vervoerders. Ook hebben we onze accommodaties gevraagd wat zij hebben aangepast om de veiligheid en hygiëne te kunnen waarborgen.

Onze conclusie is dat wij in de maand juli niet op een veilige en plezierige manier op reis kunnen gaan. Wij annuleren hierbij alle reizen die vóór 29 juli vertrekken.

Deze beslissing hebben wij genomen ondanks dat grenzen langzaam opengaan, ondanks dat de Corona statistieken er steeds beter uitzien en ondanks dat we welkom zijn in onze accommodaties. De richtlijnen en protocollen zijn op dit moment gericht op individuele reizigers en op gezinnen. In groepsverband reizen wordt heel moeilijk, maar begeleide reizen in groepsverband is op dit moment zo goed als onmogelijk. Ons verantwoordelijkheidsgevoel betreffende jullie gezondheid en veiligheid speelt hierin een belangrijke factor. Wij denken dat we met de huidige kennis en regels absoluut geen leuke vakanties kunnen aanbieden.

Bekijk onderstaand filmpje waarin Richard dit uitlegt! 

Een voorbeeld over wat de regels zijn voor internationaal transport:
In minibusjes mag er niemand naast en achter de chauffeur zitten, mits dat er schermen tussen geplaatst worden. Dat laatste mag weer niet volgens de vervoerdersregels, omdat dan de airbags niet adequaat werken. Dat betekent dat je met 3 a 4 personen in 1 busje mag zitten. Dus de enige oplossing is, dat we niet met 2 maar met 4 busjes gaan rijden. Dat betekent ook dat we 3 extra begeleiders meer moeten inzetten. We hebben niet zoveel extra begeleiders en de kosten stijgen dan enorm; 2 extra huurbussen, diesel, 2 x begeleidersloon, extra accommodatie enz. Dat wordt onbetaalbaar. Ook moet iedereen in alle vervoersmiddelen mondkapjes en handschoenen dragen en er zijn protocollen bij ieder tankstation, op iedere rustplaats en de openbare toiletten. Daarnaast moet het busje iedere dag ontsmet worden.

Bij vliegreizen komen we andere problemen tegen:
Het is niet haalbaar om volgens de Richtlijnen je op Schiphol te verplaatsen als groep als je 1,5 meter afstand moet bewaren. Op de plaats van bestemming stuiten we op andere problemen. Groepen moeten in shifts eten, niet alle bedden zijn op 1,5 meter uit elkaar te plaatsen, niet alle activiteiten zijn voor groepen open en we kunnen niet voorkomen dat we als groep binnen 1,5 meter van elkaar weg kunnen blijven. Daarnaast moeten we iedere dag ieder persoon digitaal temperaturen en we moeten iedere dag de coronatest afnemen. De enige oplossing is, op dit moment, dat we voor iedereen een astronautenpak kopen en een vissenkom op je hoofd zetten…

Er is teveel onduidelijkheid en daarom denken wij niet dat we op deze manier jullie een leuke en ontspannen reis kunnen bieden. Reizen moet ontspanning zijn, beleven, ruiken, voelen, genieten, verwonderen en ontdekken. Reizen moet niet betekenen dat je bang moet zijn dat er iets mis kan gaan en dat achterblijvers tijdens jouw vakantie in spanning zitten te wachten tot je veilig en gezond weer thuis bent. Onze begeleiders zullen meer bezig zijn met richtlijnen, veiligheid en corrigeren, dan dat ze bezig zijn om een leuke reis te organiseren met persoonlijke aandacht voor jou. Dus annuleren wij alle reizen die vóór 29 juli vertrekken.

Wat betekent dit voor de reizen die vóór 29 juli vertrekken?

 1. Iedereen die vóór 29 juli op reis zou gaan krijgt binnen 1 week een persoonlijke mail.
 2. Vóór vrijdag 19 juni ontvangen jullie je persoonlijke corona reisvoucher. In je persoonlijke mail staat uitgelegd hoe die werkt en wat je moet doen. Wat je in ieder geval moet weten, is dat je volgend jaar altijd je voucher kan inleveren en recht hebt op teruggave van je betaalde reissom.
 3. Voor alle reizen die vóór 29 juli vertrekken vervalt de plicht tot restbetaling.
 4. Je kan geen nieuwe reis boeken die later dit jaar vertrekt. We weten nu nog niet wat daarmee gaat gebeuren.
 5. Wel mag je vrijblijvend een optie op een andere reis nemen, maar we boeken pas om als we zeker weten dat we veilig en gezellig op reis kunnen gaan. Dus je mag een optie nemen op een reis in september/oktober zonder enige verplichting. Bel of mail ons om welke reis het gaat (reisnummer, bestemming en vertrekdatum).
 6. Voor de reizen t/m 29 juli zal er geen kennismaking plaatsvinden, die komt te vervallen.

Wat betekent dit voor de reizen die ná 29 juli vertrekken?

 1. Op dit moment zijn die nog niet geannuleerd. De beslissing hierover wordt genomen op maandag 29 juni 2020. Dit doen we omdat de situatie nog kan veranderen en omdat protocollen nog aangepast kunnen worden. Mocht dit gebeuren en zijn er voldoende aanpassingen waardoor het internationaal reizen toch weer kan, dan gaan we overwegen om reizen door te laten gaan. Maar nogmaals, net zoals we voor juni en juli hebben besloten, we nemen de beslissingen op grond van feiten en wat Flow Reizen maatschappelijk verantwoord vindt. We nemen geen onnodige risico’s.
 2. Mocht er niet veel veranderen, hou er dan serieus rekening mee dat ook de reizen die plaatsvinden ná 29 juli geannuleerd kunnen worden.
 3. Mocht de situatie zo veranderen dat onze reizen veilig en op een leuke manier kunnen worden uitgevoerd, dan gaan we kijken of we voor september en begin oktober ons reisaanbod nog kunnen uitbreiden.
 4. Wat betreft de betalingen van de reizen ná 29 juli: de aanbetaling moet worden betaald als dat nog niet is gebeurd. De restbetaling hoef je voorlopig niet te doen. Op 29 juni nemen we hier ook weer een besluit over.
 5. Op 29 juni maken we ook bekend of de Kennismakingsdag doorgaat, hoe die eruit komt te zien en wanneer je het reisboekje ontvangt.

Een lang, ingewikkeld en triest verhaal. Dit is de hardste klap de wij in 29 jaar hebben meegemaakt, maar wij gaan door en staan achter deze beslissingen. Wij overleven dit wel weer. Jullie veiligheid en de veiligheid van onze begeleiders en de zorgen van jullie familie staan voorop.

Maar in deze moeilijke tijden zijn wij ook heel blij met onze trouwe klanten, waar we veel lieve berichtjes van hebben mogen ontvangen en dat heeft ons enorm gesteund. Door het accepteren van de voucher en jullie begrip helpen jullie ons door deze moeilijke periode heen. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de periode waarin we weer samen met jullie mooie avonturen mogen beleven.

Dat brengt ons op de winterreizen. Normaal staan die vanaf 1 juni online. Dit wordt wat later als we meer duidelijkheid hebben. We hebben een heel mooi programma, deels aangepast op de Corona situatie. Op 29 juni krijgen jullie ook hier meer duidelijkheid over. Ook zullen we dan een paar nieuwe winterbestemmingen onthullen!

Je kan dit filmpje nogmaals bekijken, maar je kan ook alles nalezen op onze website en op facebook. Zorg dat je ouders/begeleiders en/of bewindvoerders ook deze boodschap te lezen krijgen dus deel dit bericht.

Agenda

2 t/m 5 juni Je ontvangt mail betreffende de annulering van je reis als deze vóór 29 juli vertrekt
2 t/m 19 juni Je ontvangt mail met je persoonlijke Corona voucher als jouw reis vóór 29 juli vertrekt
29 juni Brengen we nieuws over de reizen die vertrekken ná 29 juli 2020
29 juni Berichten we jou over de alternatieve Kennismaking en de reisboekjes
29 juni We laten weten wanneer de winterreizen online komen en te boeken zijn
29 juli Vandaag brengen we nieuws over de reizen die vertrekken NA 29 augustus 2020

 

Met vriendelijke groet,

Roger Olislagers en Richard Ruiter

<< Naar het overzicht

Heb je een vraag of wil je ook een brochure van Flow Reizen ontvangen? Klik op onderstaande button

Neem contact op met Flow Reizen