Prijsstijging 2023 in de reiswereld en bij Flow Reizen in het bijzonder

08-09-2022

Je hebt het vast al gelezen en/of op het nieuws gehoord. Door de oorlogen en door de Coronajaren zijn de prijzen flink gestegen. Er is een tekort aan grondstoffen en personeel. Daardoor wordt alles fors duurder. Dat zie je in de winkel, op de energierekening, aan de benzinepomp, huurprijzen, enz.

Ook de reiswereld ontkomt hier niet aan.
Zoals jullie van ons gewend zijn, hebben wij het 31 jaar volgehouden om de reisprijzen heel geleidelijk mee te laten groeien. De meeste reizen stegen per jaar met € 0,- tot € 30 ,- gemiddeld.

Hoe ziet 2023 er uit?
Dat gaat voor de reizen in 2023 voor het eerst anders zijn. Je zal zien dat de prijzen van de bestaande minibus/hotelreizen iets meer gaan stijgen dan voorgaande jaren. Dat zal ongeveer tussen de € 0,- en € 60,- zijn. Dat valt dus nog wel mee.

De specials en de vliegreizen zullen harder stijgen. We verwachten prijsstijgingen tussen de € 50,- tot wel € 200,- per persoon.
Daar waar de gemiddelde vliegvakantie tussen de € 1.500,- en € 1.900,- kostte, zal dit in 2023 tussen de € 1.550,- en € 2.100,- gaan kosten. Dat is dus een prijsstijging van 3 tot 10%.

Waar zit hem dat in, hoor ik je vragen?
Hier een kort lijstje met de belangrijkste zaken:

  1. De loonkosten zijn zeer fors gestegen, met minimaal 7% in 2 jaar. Het personeel op de luchthavens krijgen zelfs een nog grotere stijging en dat wordt doorberekend aan de reisorganisaties.
  2. Brandstof, energie en voedingsmiddelen zijn extreem veel duurder
  3. Vliegen moet duurzamer en de vervuiler betaald hiervoor. Daarom worden tickets fors duurder. 
  4. De vliegtaks, die van toepassing is voor reizigers die vertrekken vanaf Nederlandse luchthavens, wordt per 1 januari verhoogd van € 7,85 naar € 26,43 per persoon. Voor diegene die al een vliegreis hebben geboekt, krijgen waarschijnlijk nog een factuur met het verschil. Wij zijn dit nog aan het uitzoeken.
  5. Hotels hebben hetzelfde probleem als punt 1 en 2 dus ook die worden duurder
  6. Onze kantoorkosten stijgen hierdoor ook

Naast bovenstaande punten leert onze ervaring dat de meeste van jullie in het hoogseizoen willen/moeten reizen. De prijzen zijn dan hoger dan in het voor- of naseizoen. Ook zoeken wij altijd naar kwalitatief goede accommodaties met een goede ligging en een Zooverscore hoger dan een 8. Die zijn duurder dan hotels met 1 of 2 sterren. Al met al betaal je dus wel voor kwaliteit.

Wat doen wij hier aan?
Uiteraard mag je van ons verwachten dat we altijd op zoek zijn naar de allerbeste prijs/kwaliteitsverhouding. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg, maar vaak vinden we die wel. We blijven hiervoor ons best doen en al met al hebben we voor 2023 toch ook weer behoorlijk scherp ingekocht.

De PGB-bedragen voor begeleiding en kosten kort verblijf stijgen hierdoor ook. Dus je kan, mits je een PGB hebt, hierdoor ook meer declareren.

Wat kun je er zelf aan doen? Nu je dit al weet en toch op vakantie wil blijven gaan, hier wat tips:

1. Let op je reiskeuze:
- kies een reis in juni of september
- kies een kortere reis van 8 of 10 dagen
- je kan ook kiezen voor een busjesreis waar de activiteiten al inclusief zijn
- kies een dichtbij bestemming
2. Kijk nog eens goed of je recht hebt op PGB en/of tegemoetkoming Kosten Kort Verblijf
3. Vraag met je verjaardag een bijdrage voor jouw vakantie in plaats van een cadeau
4. Adopteer rijke ouders of win de Staatsloterij ;-)

Slotwoord
Ja, reizen wordt duurder. Dat houden we niet tegen. Maar je kan er nu al rekening mee houden en zoeken naar oplossingen, dan kunnen voor de meeste mensen de aangekondigde prijsstijgingen meevallen. Vandaar dat ik dit artikel met jullie wil delen.

Reizen is erg belangrijk. Voor iedereen. Het kan rust brengen in je drukke leven, je maakt nieuwe vrienden, je ziet nieuwe dingen, ervaart nieuwe situaties en je beleeft andere gebruiken en culturen in een andere omgeving.

Reizen is emotie, leren, persoonlijke groei, gezelligheid en avontuur. Reizen is kleuren is geuren. Reizen is ontwikkeling…

Met vriendelijke groet!

Richard Ruiter
Flow Reizen

<< Naar het overzicht

Heb je een vraag of wil je ook een brochure van Flow Reizen ontvangen? Klik op onderstaande button

Neem contact op met Flow Reizen