Reisverslag IJsland, door Martijn Schilders

13-02-2024

Dag 1
De grote dag is aangebroken, na een redelijke korte nacht in Oisterwijk, een bak koffie met 2 brabantse worstenbroodjes is het tijd om te vertrekken richting Schiphol. Geen last gehad van de ochtendspits onderweg. Aangekomen bij Schiphol om kennis te maken met de groep. Ingecheckt, door de douane gegaan en aangekomen bij de gate. Toen te horen gekregen dat de vlucht 2 uur en 15 minuten is vertraagd in verband met de storm in IJsland. Na de vertraging het vliegtuig ingestapt om te vertrekken richting Keflavik waar het internationale vliegveld van Reykjavik ligt. Na 3 en een half uur vliegen eindelijk aangekomen op IJslandse bodem. De transfer genomen naar het Leifur Eiríksson hotel tegenover het beroemde Hallgrímskirkja kerk. Ingecheckt, pizza gegeten en daarna richting bed.

Dag 2
Dag twee breekt aan. Een vroege ochtend met een schaaltje IJslandse Skyr yoghurt op tafel, een bakje espresso. Daarna aangelopen richting het Perlan museum. Een mooie wandeling door de wijken, een park en een grafitti tunnel paar keer overgestoken om bij de museum aan te komen. Een museum alles over het natuur in IJsland. Vulkanen, het noorderlicht, gletsjers, ijs, een geiser en alle dieren die in dat land te vinden zijn. Na een bak koffie en een lunch aangelopen naar het Nationale Museum in Reykjavik. Alles over het geschiedenis van IJsland. Terug in het hotel om klaar te maken voor het avondeten bij restaurant Salka Valka. Ik had een Arctic Char filet op, een vissoort dat tussen een zalm en een forel zit met een portie zoete aardappel en een salade.

Dag 3
Slecht nieuws! The Golden Circle is uitgesteld door slecht weer. Harde gure wind kan voor gevaar zorgen dus hebben we een alternatief bedacht. Een Flow Pubquiz was een goed idee! Maar eerst het prachtige kerk Hallgrímskirkja gaan bezoeken. Foto’s gemaakt en de lift gepakt naar boven in de toren om de uitzicht te bekijken en te fotograferen. Een hele mooie unieke kerk zoals geen andere kerken in de wereld. Toen lekker koffie gedronken bij Babalu. 's Middags was het tijd voor de Flow Pubquiz. Ik had mijn team de Eírikssons genoemd. De ene het Noorderlicht, andere het team Reykjavik. Er waren zoals ik het herinnerde 5 teams. Als avondeten hadden we een burger met friet op. Na het eten ging ik met de groep naar het walvissen museum en een andere groep naar de Viking Museum.

Dag 4
Een heerlijke ochtend gehad bij het Blue Lagoon warm water bronnen. Gelukkig is het weer open gegaan na een tijdelijke sluiting door het uitgebarsten vulkaan bij het plaatsje Grindavík. Even wat scrub op het gezicht doen en lekker zwemmen of baantje trekken in het warme bad. Terug in het hotel en de stad in gegaan met Jaap, Krijn en Yoeran. Lekker een biertje drinken bij het café Icelandic Street Food, waar we ook gratis wafels mochten pakken. Ik kwam toen daar met een vrouw uit Oekraïne in contact en gesproken over de dingen die we in IJsland deden. Daarna met z'n vieren een kroeg verder vlakbij het regenboog pad bij Café Bravo. Toen s’avonds bij een veganistische restaurant gegeten en daarna een Ierse Pub bezocht voor wat drankjes en live muziek. Een mooie dag gehad!

Dag 5
De dag dat we de Zuidkust Toer hadden gedaan. Een prachtige trip door het IJslandse landschap richting het Skógafoss waterval. Er was ook een groepje die een gletsjer toch wilde gaan doen. Ik zelf had de keus gemaakt om met de ander deel van de groep het zwarte strand te gaan bezoeken. Een paar lava steentjes geraapt om mee te nemen naar huis. Toen naar het plaatsje Vík í Myrdal geweest om een winkel te gaan bezoeken. Ik had daar een muts gekocht. Terug de touringcar in om naar het Seljalandsfoss waterval te gaan. Foto’s gemaakt en toen weer vertrokken naar het hotel. Dit keer avondeten in het Thaise restaurant waar ze ook Fish & Chips hadden. Dus lekker Fish & Chips op daar.

Dag 6
De dag van de walvissentocht. Ik had gekozen om toch mee te gaan omdat ik het een beetje spannend vond op de boot, maar absoluut geen spijt van gehad. Mooie verschillende vissen gezien in het water, maar ook het landschap er omheen was erg prachtig. Een mooie boottocht gehad! Terug in Reykjavik om ergens in de stad te gaan lunchen. Ik had zin in een lekkere lunchplateau met hartige hapjes. Erg lekker. Daarna nog lekker wat koffie gedronken bij Babalu waar ik op dag 3 ook was geweest. 's Avonds lekker gegeten bij het restaurant Loki waar een mooie schilderij op de muur is gemaakt over een IJslandse sprookje. Ik had een visstoofpotje gegeten die erg lekker was. Sommige hadden zelfs een hoofdgerecht met ijs. Een heerlijke avondmaaltijd.

Dag 7
The Golden Circle tour staat op het programma. Een tour met een natuurpark genaamd, Thingvellir. Een prachtige omgeving met mooie natuur en plekken om foto’s te maken van het landschap. Een heerlijke lunch kunnen we niet overslaan dus zijn we naar een boerderij geweest waar ze twee soorten soep hadden. Ik had tomatensoep gekozen. Er was ook brood op tafel, het was erg lekker. Toen vertrokken richting het fenomeen, Geysir oftewel, Geiser. Waar om de zoveel minuten een eruptie van stoom eruit kwam gespoten. Het waaide ook best wel hard dat de stoom op onze kant af kwam met een geur van rotte eieren. Toen naar het laatste punt gegaan van the Golden Circle tour, namelijk de Gullfoss waterval. Helaas geen regenboog gezien maar ondanks het enorme toerisme toch geprobeerd goed te kunnen zien en foto’s van gemaakt. Terug naar Reykjavik voor de avondmaaltijd en richting bed gegaan voor dat dag 8 begon.

Dag 8
De laatste gehele dag in IJsland voor ons als groep. We gaan dit keer naar de Hraunfossar & Barnafoss watervallen. Even een stukje wandelen en mooie foto’s maken. De watervallen zou zomaar een soort kinder variant zijn van de Niagara watervallen in de VS en Canada. Daarna naar het lava grot van Raufarhólshellir, een prachtige mysterieuze tocht door de grot met prachtige verhalen over de geschiedenis van het grot. En de mogelijkheid gehad om al het licht uit te doen om even in het donker te staan en de stilte te voelen. Een prachtige ervaring. Als afsluiter eventjes de Deildartunguhver warm water bronnen bezocht. Het laatste avondmaal was bij het Brewdog Beer restaurant in Reykjavik waar ik een burger met friet heb gegeten, met een paar biertjes erbij. Het was erg gezellig en de begeleiding had ons allemaal bedankt voor een geweldige mooie reis!

Dag 9
Helaas! Aan alle goeds komt ook een eind. We hebben om 07:40 de vlucht terug genomen en om 11:55 aangekomen in Amsterdam. Na het pakken van koffers afscheid genomen van de groep en begeleiding. Toen met m’n moeder geluncht bij Hello Goodbye op Schiphol terwijl de groep langzaam uit elkaar ging en verdween. Een klein beetje emotioneel maar ook een gevoel van geluk omdat ik een prachtige reis heb gehad in het oh zo mooie IJsland. Iedereen die onderdeel was van de reis enorm bedankt en Flow super bedankt voor het mogelijk maken van deze prachtige avontuur!

<< Naar het overzicht

Heb je een vraag of wil je ook een brochure van Flow Reizen ontvangen? Klik op onderstaande button

Neem contact op met Flow Reizen