Wet Vliegbelasting & SGR-Bijdrage


Wet Vliegbelasting

Per 1 januari 2023 wordt de Wet belastingen op milieugrondslag (Wet vliegbelasting) verhoogd. Per reiziger wordt er € 26,43 in rekening gebracht. De belasting moet worden betaald:

  • Voor alle vliegreizen met vertrek van een passagier vanaf een Nederlandse luchthaven.
  • Voor alle passagiers die vertrekken vanaf 01/01/2023. Maatgevend is dus de datum van vertrek; niet de datum van boeken. Dat betekent dat ook iedereen die vóór 01/01/2023 een vliegreis heeft geboekt die in 2023 vertrekt nog een factuur moet ontvangen betreffende deze vliegbelasting.

Waarom moet ik belasting betalen bij het boeken van een vliegreis? 
Het kabinet wil dat vliegreizigers meer rekening houden met het milieu en dat de luchtvaartsector minder CO2 gaat uitstoten. Daarom geldt vanaf 1 januari 2021 een vliegbelasting (Wet Vliegbelasting) voor alle passagiers die vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven. Internationaal vliegen werd tot 2021 niet belast met accijns of btw. Zowel de tickets niet, als de brandstof (kerosine) voor de luchtvaart. Dit in tegenstelling tot de auto, bus of trein. Maar ook vluchten dragen bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom voert het kabinet de vliegbelasting in. Deze belasting zal er ook voor zorgen dat prijsverschillen tussen vliegtickets en treinkaartjes kleiner zullen worden. In veel landen om Nederland heen is er al een vliegbelasting. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

Ben ik verplicht om belasting te betalen bij het boeken van een vliegreis?
Ja, de luchthavens zullen per passagier die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt, de belasting aan de luchtvaartmaatschappij in rekening brengen die dit vervolgens naar Flow Reizen doorberekent. Wij verdienen hier dus helemaal niets op, het is belasting. De vliegbelasting is € 26,43 per persoon per vlucht.  

SGR-Consumenten Bijdrage

Vrijwel alle touroperators en reisbureaus hebben door SGR gedekte Reisvouchers uitgegeven voor een totaal van meer dan 900 miljoen. Hiervoor heeft SGR van de overheidssteun gekregen. Maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat, op verzoek van de overheid, het vermogen van SGR wordt versterkt. Daarom voert de SGR vanaf 1 januari 2021 een verplichte consumentenbijdrage van € 5,- per boeking in. Met deze bijdrage zal SGR in staat zijn om voldoende vermogen op te bouwen om ook in de toekomst te blijven voldoen aan het volledig garanderen van (aan)betaalde reissommen. Voor jullie betekent dit concreet dat als een SGR lid failliet gaat, de betaalde reissom altijd aan jullie wordt terugbetaald! Klik op de button 'Uitleg waarom SGR bijdrage' voor meer informatie.

Waarom moet ik een bijdrage betalen bij het boeken van een reis?
Vanaf 1983 betaalden consumenten bij het boeken van een vakantiereis een bijdrage. In 1999 was het fondsvermogen groot genoeg om ‘normale’ risico’s zonder bijdrage te dekken. De bijdrage van de consument was niet langer nodig. Door de bijdragen die de consument in de jaren 80 en 90 betaalde, kon iedereen daarna zorgeloos reizen zonder te hoeven betalen voor een garantie op de reis.

Helaas kregen wij in het voorjaar van 2020 te maken met een pandemie. Covid-19 raakte ons allemaal. De wereld ging op slot en de meeste reizen konden daardoor niet doorgaan. Het gevolg hiervan nu is dat o.a. het aantal faillissementen van reisorganisaties toenemen, SGR meer garanties heeft uitgegeven dan normaal (garantie op vouchers) en de financiële middelen van SGR niet onbeperkt zijn. Het is belangrijk dat óók in de toekomst de consument zorgeloos kan blijven reizen en dat eventuele leningen die de overheid verschaft terugbetaald kunnen worden. Bovendien moet een garantiefonds zoals SGR blijven bestaan om de consument te kunnen beschermen tegen faillissementsrisico’s. Daarom is het besluit genomen om de bijdrage van de consument weer tijdelijk in te voeren, zodat we net als in de jaren 80 en 90 ervoor kunnen zorgen dat de consument in de toekomst beschermt blijft bij faillissementen van reisorganisaties. Lees meer hierover op de website van de SGR.

Ben ik verplicht om een bijdrage te betalen bij het boeken van een reis?
Aangesloten reisorganisaties gaan vanaf 1 januari 2021 per persoon per boeking de bijdrage van €5,- in rekening brengen. Dit wordt verwerkt op je factuur en/of boekingsbevestiging. De bijdrage moet afgedragen worden, zodat je met garantie op reis kunt gaan. Flow reizen verdient hier niets op, 100% gaat direct naar de SGR.

Naar het overzicht

Heb je een vraag of wil je ook een brochure van Flow Reizen ontvangen? Klik op onderstaande button

Neem contact op met Flow Reizen